Število porcij: 8
Sestavine:
- 3 jajčevci
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 500 g krompirja
- 500 g mlete jagnjetine
- 5 žlic paradižnikove mezge
- 800 g paradižnikovih pelatov (celih, neolupljenih)
- 1 čajna žlička kumine
- 1 vejica rožmarina
- ½ čajne žličke cimeta
- 3 žlice masla
- 5 žlic moke
- 750 ml mleka
- 1 jajce
- 100 g parmezana
- 100 g muškatnega oreščka
- 100 g soli
- 100 g popra
- 100 g olja za cvrtje
- 100 g olja za namastitev
Pripomočki: papirnate brisače, rezalna deska, nož, večji lonec, ponev, pečica, večja kozica, metlica, pekač
Jajčevce narežite na rezine debeline približno 1 cm. Na drobno sesekljajte čebulo in česen. Rezine jajčevcev posolite po obeh straneh, nato jih položite na papirnate brisače in za približno 20 minut postavite na stran. V vmesnem času operite in temeljito očistite krompir. Neolupljen krompir približno 15 minut kuhajte na srednji temperaturi, nato odstavite.
V kozici na srednji vročini segrejte olje, dodajte mleto jagnjetino in jo pražite približno 3 minute, dokler ne porjavi, nato dodajte sesekljano čebulo in česen. Dodajte paradižnikovo mezgo in pelate. Dobro premešajte in začinite s soljo, kumino, rožmarinom in cimetom. Znižajte temperaturo in pustite lahno vreti približno 50 minut.
Segrejte pečico na 200 °C. V vmesnem času osušite jajčevce s papirnato brisačo. V ponvi na srednji temperaturi segrejte olje in ocvrite rezine jajčevcev, da na obeh straneh zlato porjavijo. Položite jih na krožnik, obložen s papirnato brisačo, da se olje odcedi.
Za bešamel omako v kozici na srednji temperaturi stopite maslo. Počasi dodajajte moko in ves čas mešajte, da nastane gosta zmes. Takoj ko začnejo nastajati mehurčki, zmanjšajte temperaturo. Počasi dolivajte mleko in z metlico ves čas mešajte. Energično mešajte toliko časa, da omaka postane gladka, nato pustite vreti na nizki temperaturi približno 3–4 minute, da se omaka zgosti. Umaknite s kuhalne plošče in umešajte jajce. Po okusu začinite z muškatnim oreščkom, soljo in poprom.
Namastite večji pekač. Krompir narežite na debelejše rezine, enakomerno jih razdelite po dnu pekača in rahlo posolite. Na krompir položite plast jajčevcev, dodajte mesno omako, potresite sir in po vrhu prelijte z bešamelno omako. Musako pecite na 200 °C v predhodno segreti pečici približno 45 minut ali dokler se zgornja plast ne strdi in obarva rjavo. Musako vzemite iz pečice in počakajte, da se nekoliko ohladi, preden jo postrežete. Uživajte!
Ko boste zaključili svoj #enjoytogether trenutek, vam ne bo treba skrbeti zaradi umazane posode.
S Somatom bo celo najtrdovratnejša umazanija, kot so maščoba in ostanki zažgane hrane, odstranjena, vaša posoda pa enostavno in brezhibno čista.