Število porcij: 12
Sestavine:
- 500 g ribeza
- 250 g želirnega sladkorja (1 : 2)
- 350 g moke
- ¼ čajne žličke soli
- 3 čajne žličke pecilnega praška
- 50 g sladkorja
- 85 g masla
- 185 g pinjenca
- 1 jajce sladkor za posipanje
- 2 žlici likerja Cointreau (neobvezno)
- maslo ali kremni sir
Pripomočki: kozica, palični mešalnik, 2 kozarca za marmelado, nizek pekač, čopič za peko, pečica, modeli za piškote, papir za peko, rezalna deska, nož, večja skleda za mešanje, valjar
Za marmelado osmukajte ribez, ga operite in posušite. S paličnim mešalnikom spasirajte ribez ter mu dodajte želirni sladkor in liker Cointreau. Stresite v kozico in pustite vreti na srednji temperaturi približno 4 minute. Stresite v čiste kozarce za marmelado in pustite, da se ohladi.
Za kolačke segrejte pečico na 200 °C. Nizek pekač po potrebi obložite s papirjem za peko. V večji skledi zmešajte moko, sol, pecilni prašek in sladkor. Maslo narežite na kocke in jih dodajte mešanici z moko. Maslo s prsti razdrobite in vmešajte, da nastane drobljiva masa. Dodajte pinjenec in zgnetite testo. Testo razvaljajte na debelino 4 cm in z modelom za piškote izrežite kroge. Položite jih v nizek pekač tako, da je med njimi nekaj prostora. Stepite jajce in s čopičem premažite kolačke. Vsak kolaček potresite s ščepcem sladkorja in v pečici pecite približno 20 minut ali da zlato porjavijo.
Vzemite kolačke iz pečice in pustite, da se ohladijo. Postrezite jih z maslom ali kremnim sirom in domačo ribezovo marmelado. Uživajte!
Ko boste zaključili svoj #enjoytogether trenutek, vam ne bo treba skrbeti zaradi umazane posode.
S Somatom bo celo najtrdovratnejša umazanija, kot so maščoba in ostanki zažgane hrane, odstranjena, vaša posoda pa enostavno in brezhibno čista.