Število porcij: 4
Sestavine:
- 1 kg hokaido buče
- 20 listov žajblja
- 70 g orehov
- 150 g dimljene slanine (narezane)
- 300 g krompirja
- 200 g krompirjevega škroba
- 8 žlic koruznega škroba
- 50 g parmezana (naribanega)
- 1 rumenjak
- 1 žlica rikote
- 2 stroka česna
- 1 žlica olivnega olja
- 50 g masla
- sol
- poper
- mleta kumina
- mlet muškatni orešček
- moka za posip
Pripomočki: pladenj za peko, pečica, deska za rezanje, nož, lupilnik, stiskalnik za krompir, lonec, velika posoda, cedilo, stiskalnik za česen, palični mešalnik, silikonska lopatica, zajemalka z režami, velika ponev, kuhalnica, ribež
Pečico predhodno segrejemo na 200 °C. Razpolovimo hokaido bučo in odstranimo semena. Bučo narežemo na rezine, nato jo narežemo na koščke in jo položimo na pladenj za peko. Pečemo pribl. 30 minut, dokler se bula ne zmehča, nato jo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
Medtem olupimo krompir in ga dodamo v lonec z vodo. Kuhamo do mehkega, odlijemo vodo in ga prestavimo v veliko posodo. Krompir pretlačimo, da postane gladek.
V merilno posodo dodamo narezano bučo in jo s paličnim mešalnikom pretlačimo do gladkega. K pretlačenemu krompirju dodamo bučkin pire, krompirjev škrob, koruzni škrob, parmezan, rumenjak, rikoto in stisnjen česen. Začinimo s soljo, poprom, mleto kumini in mletim muškatnim oreščkom. Dobro premešamo, dokler ne dobimo rahlo lepljive mase.
Na čisto delovno površino potresemo moko, dodamo nekaj testa in zvijemo v rolo. Postopek ponovimo s preostalim testom. Narežemo na koščke velikosti griza in zvijemo v majhne kroglice. Če želimo oblikovati klasične udrtine za njoke, vse njoke povaljamo po rogovih vilice, nato pa jih prenesemo na pomokan pladenj za peko.
V velikem loncu zavremo vodo in vanjo dodamo njoke. Ko se ti dvignejo na površje, so kuhani in jih z zajemalko z režami nežno vzamemo iz vode.
Medtem na srednje močnem ognju segrejemo veliko ponev in popražimo narezano dimljeno slanino, dokler ta ne postane hrustljava. Slanino vzamemo iz ponve in jo pustimo počivati. Na grobo sesekljamo orehe.
V ponvi segrejemo olje in dodamo maslo. Dodamo njoke in pražimo ter občasno premešamo. Dodamo orehe, liste žajblja in praženo slanino. Pražimo, dokler žajbelj ne postane hrustljav in maslo ne porjavi. Začinimo s soljo in poprom, odstavimo z ognja in takoj postrežemo. Dober tek!
Ko boste zaključili svoj #enjoytogether trenutek, vam ne bo treba skrbeti zaradi umazane posode.
S Somatom bo celo najtrdovratnejša umazanija, kot so maščoba in ostanki zažgane hrane, odstranjena, vaša posoda pa enostavno in brezhibno čista.