Število porcij: 4
Sestavine:
- 140 g večnamenske moke
- 200 ml smetane
- 2 rumenjaka
- 30 g masla
- 1 strok vanilije (postopoma)
- 2 rumenjaka
- 160 g sladkorja (postopoma)
- 1 limona (sok in lupinica)
- ½ pomaranče (sok in lupinica)
- 150 g borovnic (zamrznjenih)
- 250 g borovničeve (sveže) soli
- maslo za mazanje sladkorja v prahu za okrasitev
Pripomočki: mešalnik ali ročni mešalnik s stepalniki, fini strgalnik, velika skleda, lopatica, velika ponev, pekač za vaflje
Olupimo limono in pomarančo in ju položimo na stran. V mešalnik dodamo moko, rumenjak, maslo, kos stroka vanilije, nekaj limonine lupinice in ščepec soli. Mešamo, dokler se ne oblikuje gladka, enakomerna zmes. Mešanico prestavimo v posodo in pustimo počivati.
V svežo posodo dodamo v mešalnik beljake in nekaj sladkorja in stepamo, dokler ne nastane trdna zmes.
V veliki posodi stepite beljake in sladkor v preostalo maso.
Za borovničevo omako karameliziramo preostanek sladkorja v veliki kozici pri srednje-nizki temperaturi približno 3-5 minut in pri tem neprestano mešamo. Deglaziramo z limono in pomarančnim sokom. Nato dodamo zamrznjene borovnice, preostanek stroka vanilije ter lupinico limone in pomaranče in kuhamo še približno 5-7 minut, dokler se omaka ne zgosti.
V ponev dodamo sveže borovnice in kuhamo še 1-2 minuti.
Predhodno segrejemo pekač za vaflje in ga namastimo z nekaj masla. Maso vlijemo v pekač za vaflje in pečemo pribl. 3-4 minute do zlato-rjave barve. Postrežemo takoj z borovničevo omako. Po želji okrasimo s sladkorjem v prahu.
Ko boste zaključili svoj #enjoytogether trenutek, vam ne bo treba skrbeti zaradi umazane posode.
S Somatom bo celo najtrdovratnejša umazanija, kot so maščoba in ostanki zažgane hrane, odstranjena, vaša posoda pa enostavno in brezhibno čista.